Heraldičko društvo "Bosona Heraldica"

Bosanskohercegovačko heraldičko društvo, odnosno "Heraldičko društvo Bosona Heraldica" (HDBH), nastalo je kao izraz potrebe, nastavka te tradicije i afirmacije heraldike u savremenom i svakodnevnom životu ljudi u BiH. Prema samoj ideji, to društvo pokušava da oživji i dalje afirmirmiše heraldičku tradiciju Bosne i Hecegovine te postvi heraldičke standarde po prvi put uređujući pravila u ovoj oblasti kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Uzadatak društva takođe spada i klasificiranje svih grbova koji su nastali i nastaju na području ove zemlje, uključujući porodične grbove, grbove pojedinaca, institucija, firmi ili administrativnih jedinica u BiH.

HDBH pokušava da bude temelj, prva referenca i baza podataka na prostoru BiH kada je riječ o bosanskohercegovačkoj heraldici.
To je posebno potrebno zbog činjenice da je heraldika u Bosni i Hercegovini u jednom dugom vremenskom periodu, usljed historijskih okolnosti iz dalje i bliže prošlosti, prije svega viševjekovne okupacije i kasnije ideoloških predrasuda, bila gotovo potpuno potisnuta iz svakodnevnog života, pa gotovo i potpuno zaboravljena, a njeno prisustvo ostalo samo na akademskom, naučno-istraživačkom nivou, unutar ograničenih profesionalnih krugova.
Slijedeći pomenutu ideju, U.G. "Bosona" je formiralo heraldičko društvo pod imenom "Heraldičko društvo Bosona Heraldica" kao svoju heraldičku sekciju, odnosno ogranak UG Bosona.

Background Image

Header Color

:

Content Color

: