Kakanj - Povodom Dana nezavisnosti BiH u Kaknju se otvara prvi muzej

Prvi muzej na području općine Kakanj bit će otvoren 1. marta 2015.Na dan otvaranja bit će predstavljeni eksponati koji će biti vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica, gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu a bit će upriličena i izložba slika stećaka.

kakanjm3Trenutno se radi na postavljanju eksponata u prostorijama muzeja za otvaranje 01.03.2015 a u dvorištu ovog objekta već se nalazi lapidarij sa stećcima.

U Zenici su se do sada nalazili artefakti pronađeni tokom arheoloških istraživanja iz 2010. godine. Radi se o prstenu od srebra, tri srebrene naušnice, četiri bronzane naušnice, četiri fragmenta kamene antike, fragmentima srednjovjekovne keramike, jednom prahistorijskom pršljenku, željeznim klinovima, te površinskoj keramici. Istraživanja iz 2010. godine provedena na lokaciji Zgošćanske nekropole otkrila su i 13 novih stećaka koji su bili na dubini od 10 do 12 cm ispod zemlje. Ukupno je pronađeno 46 djelomično ili potpuno očuvanih skeleta, a najzanimljiviji materijalni nalaz je srebreni prsten. Zanimljiv je i podatak istraživanja u kojem je, na osnovu analize materijala "orijaškog" skeleta iz groba 27 iz Zgošće i jednog od kraljevskih grobova sa Bobovca, utvrđena DNK vjerovatnoća srodstva od čak 92%.

Istraživanja su rezultirala i izradom replike obeliska iz Zgošće koja je postavljena u gradskoj jezgri Kaknja.

Na lokaciji Zgošćanske nekropole stećaka u Kaknju, tokom istraživanja koja su realizovana u 2012. godini, pronađeno je nekoliko veoma vrijednih artefakata. Posebnu pažnju zaslužuje srednjovjekovni pečatni prsten sa ljiljanom izrađen od zlata i legure a koji će biti ponovo u Kaknju i to na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

kakanjm4U muzeju će biti postavljeni eksponati iz perioda srednjovjekovne Bosne i drugih perioda iz hiljadugodišnje historije bosanske države. Muzej će sadržavati i eksponate koji će oslikavati historiju industrijskog razvoja Kaknja, eksponate iz perioda NOAR-a 1941-1945 te predmete iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.Značajan dio postavke čine i lične donacije građana. Na samom početku rada kakanjski muzej će imati određenu početnu postavku, no vremenom će se obogaćivati novim eksponatima što znači da će nakon određenog perioda steći respektabilnu muzejsku građu. Direktor Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj, Izet Fejzović, kazao je da muzej otvara Općina te da neće funkcionirati kao zasebna javna ustanova nego pri Javnoj ustanovi za kulturu i obrazovanje.Kakanj je grad u kojem je pronađen čuveni Zgošćanski stećak i koji se ponosi svojim kulturno-historijskim znamenitostima i činjenicom da su historičari na ovim prostorima locirali kolijevku srednjovjekovne Bosne.

Izgradnjom Gradske galerije likovne umjetnosti a sada i Gradskim muzejom se otvara jedna nova širina, novi prostori i dodatne aktivnosti u gradu Kaknju te stvara još jedna u nizu pozitivnih priča koja se dešava na polju kulture u Kaknju i našoj državi.

Uz ovu lijepu vijest UG Bosona čestita građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti i poziva vas da vas da ga proslavite i posjetom novom objektu kulture te ga svojim prisustvom podržite u radu već od samog početka.

Izdvojeno

Vogošća - Restauracija i zaštita kulturno-historijskih spomenika

Danas su u Svrakama kod Vogošće, u sklopu svojih aktivnosti, članovi OU "Aktiva 2014" proveli dan u čišćenju nekropole od devet sačuvanih stećaka.

Očuvati kraljevski grad

U okviru projekta „Tragovima bosanskog kraljevstva", koji realiziraju Zavičajni muzej u Visokom i Fondacija „Mozaik", potpisani su ugovori sa izvođačima radova o drugoj fazi reafirmacije srednjovjekovnog bosanskog lokaliteta Čajangrad u gračaničkom dijelu visočke općine. Vrijednost projekta je 40.000 KM

Sarajevo - Naučni skup ,,Cilj i posljedice rimskog osvajanja područja današnje Bosne i Hercegovine"

Naučni skup održaće se 12.10. 2016. godine sa početkom u 10:00, u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjackih intelektualaca u Ul. Valtera Perica br. 13 u Sarajevu 

Visoko - Probna arheološka ispitivanja ispod srednjovjekovnog grada Visoki

U saradnji sa Arheološkim institutom pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Zavičajnim muzejom u Visokom, 23.02.2017 izvršena su probna i geofizička istraživanja na platou ispod srednjovjekovnog grada Visoki.

BiH - 535 godina od smrti pretposljednje bosanske kraljice

Kraljica Katarina je bez sumnje jedna od zanimljivijih ličnosti bosanske dinastije Kotromanića. Nesreće su je počele pratiti već od malih nogu u očinskom domu.

Background Image

Header Color

:

Content Color

: