Visoko - Probna istraživanja na srednjovjekovnoj utvrdi Čajangrad

Zavičajni muzej iz Visokog počeo je probna arheološka istraživanja na srednjovjekovnom utvrđenju Čajangrad na području Mjesne zajednice Gračanica.

Otvorene su četiri probne sonde, a ekipa sa terena je ustvrdila da na tom lokalitetu postoji kula odbrambenog karaktera.

Na osnovu materijala koji su do sada pronađeni, eksera, srednjovjekovne i osmanske keramike, došlo se do zaključka da je utvrđenje napravljeno u 14. ili 15. vijeku.Čajangrad je grad koji je služio u odbrambene svrhe, da obavještava srednjovjekovni grad Visoki i Bobovac u slučaju napada obzirom da sa obe lokacije ima optičku vidljivost.Jedan dio kule bio vidljiv prije istraživanja, a sada je cilj istražiti čitavu kulu. Istraživanja će biti nastavljena i u proljeće.

Zavičajni muzej iz Visokog projekt provodi zajedno s Medresom "Osman ef. Redžović" koja ga dijelom finansira.

Izdvojeno

Sarajevo - 822 godine povelje Kulina Bana

Na današnji dan, 29. augusta 1189. godine, napisan je i sačuvan prvi pismeni dokaz postojanja narodnog bosanskog jezika

Kakanj - Povodom Dana nezavisnosti BiH u Kaknju se otvara prvi muzej

Prvi muzej na području općine Kakanj bit će otvoren 1. marta 2015.Na dan otvaranja bit će predstavljeni eksponati koji će biti vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica, gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu a bit će upriličena i izložba slika stećaka.

BiH - 535 godina od smrti pretposljednje bosanske kraljice

Kraljica Katarina je bez sumnje jedna od zanimljivijih ličnosti bosanske dinastije Kotromanića. Nesreće su je počele pratiti već od malih nogu u očinskom domu.

Sarajevo - Promocija knjige "Pišem ti bosančicom"

Promocija knjige "Pišem bosančicom", održala se 15.11.2016 u 19:00 u Collegiumu artisticumu u Sarajevu.

Sarajevo - Izložba pod nazivom "Pišem ti bosančicom"

Danas, 23. novembra u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum će biti otvorena izložba pod nazivom "Pišem ti bosančicom", na kojoj će biti izloženi radovi sa istoimenog konkursa koji je za cilj imao povezivanje mladih ljudi kroz oživljavanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz posvećivanje pažnje zaboravljenom pismu bosančici

Background Image

Header Color

:

Content Color

: