Sarajevo - Osuda uništavanja kulturnog naslijeđa u kolijevci civilizacije

Profesor drevnih i klasičnih civilizacija sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Salmedin Mesihović uputio je danas javni protest protiv kriminalnog uništavanja svjetske kulturne baštine na području sjeverne Mesopotamije koje sistematski vrši teroristička organizacija tkz. "Islamska država"

Povodom brutalnog i kriminalnog uništavanja svjetske kulturno-historijske i arheološke baštine u sjevernoj Mesopotamiji i razaranja drevnih gradova Nimruda, Hatre i mosulskog muzeja, kao i sustavnog razaranja džamija i crkava želim izraziti i svoje osobno ogorčenje kao profesora drevnih i klasičnih civilizacija, a vjerujem i svih svojih studenata. Ono što me posebno žalosti je da nijedna institucija u BiH, zemlji koja je bila isto izložena namjernom brutalnom kulturocidu i zatiranju civilizacije u nedavnoj prošlosti, a sada i profinjenijem dežavuiranju našeg kulturnog, historijskog i arheološkog nasljeđa, se nije javno oglasila i osudila ovo što se čini u sjevernoj Mesopotamiji", naveo je prof. dr. Mesihović u pisanoj izjavi.
Posebno je naglasio da je Mesopotamija (današnji Irak i sjeverna Sirija) kolijevka čitave ljudske civilizacije.
UG Bosona kao udruženje koje u svojim načelima ima zaštitu kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine također staje uz svaki glas dignut protiv uništavanja bilo kojeg vida kulturne baštine i u potpunosti podržava prof. Mesihovića u nastojanju da se utiče na intelekt i svijest građana da se kao pojedinci ali i kao država jasno pozicioniramo naspram ovih vandalskih djela i načina razmišljanja.
Video koji prikazuje ovaj bezumni i monstrozni čin možete pogledati ovdje.

Background Image

Header Color

:

Content Color

: