"Molim te, zapiši" - Jasmin Imamović , historijski roman sa tematikom srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva)

Jasmin Imamović je napisao jedan izvrstan historijski roman o srednjovjekovnoj Bosni, odnosno vlastelinu Gorčinu, njegovoj službi kod dobrog bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića, ali i neostvarenim ljubavima, njegovim službenim posjetama Dubrovniku, ugarskom kralju i Veneciji, ratovanju protiv srpskog cara Dušana.

Ovaj roman zrači nekakvom pitomošću i mudrošću. Posebno je intersantan način na koji Imamović integrira natpise sa starih stećaka u svoje štivo i od toga pravi aktivan, živ tekst.

Roman započinje ovim rečenicama:

" ..Na jesenjem turniru, 1332. godne, moje strijele bile su najpreciznije. Imao sam devetnaest godina i već bio poznat po vičnosti oružju i peru. U zimu 1333. godine pozvaše me da služim banu Stjepanu II. Kotromaniću. A bio sam se tek zagledao u lijepu Kaliju..."

Jasmin Imamović gotovo poetičnim jezikom dočarava život u srednjovjekovnim bosanskim zemljama. On opisuje njive, polja i šume, ali i jela, odnose među ljudima, muškarca i žene, o vjeri… Iako su glavni akteri romana fiktivni, većina dešavanje se događa oko istinitih, historijskih ličnosti kao što su ban Stjepan, njegov brat Vladislav, princeza Elizabeta, nećak Tvrtko itd. Osim toga, na vrlo vjerodostojan način on uključuje historijske događaje kao što su bitka za Bobovac između bana Stjepana i cara Dušana, odnosi Bosne i Dubrovnika, Bosne i Ugara, bosanskog bana i bizantijskog dvora, kao i Stanak (sabor) sve zemlje Bosne.
Jasminov roman ne idealizira srednjevijekovnu Bosnu, kako se to često dešava, te zbog toga je Imamovićev roman precizniji i stvarniji nego historijski romani koji u svom idealizovanju djeluju kao fikcija.

Oko stećaka, na kojima je ispisana historija Bosne, na kojima se nalazi i ime glavnog junaka Gorčina, svađaju se mnogi, svi ih žele za sebe, a dok se svi riječima otimaju oni sve više propadaju u bosanskoj zemlji.
Pripremao se i pisao oko dvije godine, odlazio u Srebrenik, sjedio na starim zidinama i pokušavao zamisliti vrijeme kada je živio bosanski ban Stjepan II Kotromanić, princeza Elizabeta, kada je vođena bitka za Bobovac a car Dušan pokušao osvojiti Srebrenik.
Toplo preporučujemo ovaj odličan historijski roman o negdašnjoj Bosni, njenim ljudima, običajima, prijateljima i neprijateljima

Background Image

Header Color

:

Content Color

: