Tešanj - Naučni skup „Tešanjski prostor u prošlosti“

U organizaciji Centra za kulturu Tešanj, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, u maloj sali ovog Centra održan je impozantan dvodnevni naučni skup pod navedenim nazivom za koji je prijavljeno 36 naslova, koje potpisuje 16 doktora nauka, 8 magistara, i 12 drugih eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

tesanj oldSkup je otvorio načelnik općine Tešanj Fuad Šišić.
Za ovaj skup autori su prijavili slijedeće teme: Mr. Tonko Rajkovača: Paleolit na tešanjskom prostoru. Dr. Salmedin Mesihović: Tešanjski kraj u prahistoriji i protohistoriji. Dr. Salmedin Mesihović: Tešanjski kraj u antičko doba. Edin šaković: Pitanje lociranja rijeke Bathinus. Dr. Edin Mutapčić:Upravno-teritorijalno ustrojstvo tešanjskog kraja u srednjem vijeku. Dr. Dževad Drino: Tešanjska povijesna razmeða: susret srednjovjekovnih kultura Ugarske i Bosne; Ogled o uplivu ugarskog prava u pravo srednjovjekovne Bosne. Dr. Dubravko Lovrenović: Utvrda Srebrenik u odnosima Ugarske i Bosne do 1463.g. Mr. Aladin Husić: Tešanj u 16 stoljeću i mnoge drugeDakako, većina učesnika je pored iznesene svoje naučne teme iskoristila priliku i
pohvalila ovakav odnos lokalne vlasti prema kulturi i historiji, što je po riječima većine učesnika, danas jako rijedak primjer, ne zaboravljajući pri tome čestitati i domaćinu na organizaciji ovako značajnog naučnog skupa.

Background Image

Header Color

:

Content Color

: