Sarajevo - Proslava nagrade "Europa Nostra" - Grand Prix 2016 za kulturno nasljeđe

U Sarajevu je danas održana proslava prestižne nagrade za doprinos u očuvanju kulturnog nasljeđa Europe

457khjkhjkEuropa Nostra, panevropska federacija nevladinih organizacija u oblasti kulturnog nasljeđa sa sjedištem u Hagu, u saradnji s Europskom Komisijom iz Brisela i Delegacijom EU u Bosni i Hercegovini danas su održali proslavu nagrade za uposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, dobitnike prestižnog Grand Prix 2016 za kulturno nasljeđe kojeg zajednički dodjeljuju Evropska komisija i Europa Nostra.

Nakon grupne fotografije pred zgradom Zemaljskog muzeja BiH prisutnima su se obratili Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Generalni sekretar Europa Nostra i John Sell, Izvršni potpredsjednik Europa Nostra, Khaldoun Sinno, Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i Aida Kalender, Programska direktorica UG Akcija.

FB IMG 1477048020959Posebno emotivan govor kojim je sve prisutne još jednom podsjetio na trogodisnju golgotu koju su prije samo godinu dana su prošli uposlenici Zemaljskog muzeja BiH održao je Mirsad Sijarić, Direktor Zemaljskog muzeja BiH

Ova proslavom se odala počast, prije svega uposlenicima Zemaljskog muzeja BiH koji su tokom tri godine koliko je Muzej bio zatvoren za javnost svojom požrtvovanošću i svakodnevnim dežurstvima spasili Muzej i njegove zbirke. Također, ovo je bila prilika i da se zahvali svim građanima i aktivistima koji su prošle godine učestvovali u akciji „Ja sam muzej“ solidarišući se s kolektivom Muzeja u koju se i UG Bosona aktivno uključila.

U sklopu proslave u Zemaljskom muzeju BiH održan je i mini koncert španskog umjetnika Jordija Savalla, koji je jedan od najpoznatijih virtuoza i dobitnik prestižne nagrade Grammy. Maestro Savall je u Zemaljskom muzeju BiH nastupio u kvartetu sa turskim i armenskim muzičarima te muzičarima iz šire regije Balkana.

U fantastičnoj izvedbi, Amira Medunjanin je svojim glasom ispunila aulu muzeja stihovima tradicionalne bosanske pjesme "Emina".

Ovom prilikom članovi UG Bosone, još jednom čestitaju uposlenicima i aktivistima i građanima na zajedničkoj borbi koja je rezultirala otvaranjem Zemaljskog muzeja BiH.
Uz osjećaj ličnog ponosa članova UG Bosone zbog sveobuhvatnog doprinosa u akciji „Ja sam muzej“ ova nagrda je, uz samo otvaranje Muzeja, dodatna satisfakcija da su zelje i akcije za dobrobit kulturno-historijske baštine prepoznate i izvan granica naše domovine i nose sa sobom kolektivno dobro svih građana Europe.

Izdvojeno

Most na Žepi - Rekonstrukcija nacionalnog spomenika

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika počela je sa implementacijom naredne faze projekta restauracije nacionalnog spomenika - Mosta na rijeci Žepi, za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH.

Sarajevo - "Nadgrobna ploča bosanske kraljice Katarine: novopronađeni crtež"

Danas je u Sarajevu, u organizaciji Instituta za historiju i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, organizovano predavanje pod nazivom "Nadgrobna ploča bosanske kraljice Katarine: novopronađeni crtež iz Britanske biblioteke" koje je održao historičar umjetnosti Husein Sejko Mekanović.

Biciklistički maraton "STAZAMA BOSANSKIH KRALJEVA"

Biciklistički rekreativno-turistički maraton “Stazama bosanskih kraljeva”, koji će početi 25. jula u Lukavcu”, obuhvatiće ove godine i središnju Bosnu.

Goražde - Presanak rada Udruženja "Kulturna baština" BPK Goražde

Nakon skoro sedam godina uspješnog rada, u kojem su postali prepoznatljivi u cijeloj BiH, ponajviše po svojoj gorljivoj želji da bogato kulturo blago ovog dijela naše zemlje ne prepuste zaboravu, Udruženje "Kulturna baština" BPK Goražde se gasi u svom aktivnom djelovanju.

Bobovac - Na današnji dan, prije 620 godina umro je bosanski kralj Stjepan Dabiša

Kralj Stjepan Dabiša, drugi kralj Bosne, na prijestolje je došao nakon smrti Tvrtka I Kotromanića i vladao je Bosnom u periodu od 1391. do 1395. godine. U prvim godinama svoje vladavine je uspio da sačuva granice bosanske države iz doba Tvrtka I sve do 1394. 

Background Image

Header Color

:

Content Color

: