Sarajevo - Knjiga "Bosansko kraljevstvo"- dr. Emir O. Filipović

Ovih dana privodi se kraju veoma interesantno i po najavama izdavača grandiozno djelo koje govori o vremenu slavnog Bosanskog kraljevstva. 


Knjiga "Bosansko kraljevstvo" na kojoj već dugo vremena radi dr. Emir O. FIlipović predstavljaće unikatno i dosada neviđeno književno i umjetničko djelo o historiji Bosne u srednjem vijeku. Autor je upotrjebom pripovjedačkog majstorstva doveo ovu tematiku do savršenstva te nastojao da približi ovaj mistični dio bosanske historije što jednostavnije čitatelju pritom ne izostavljajući kodeks činjenica. Iako je tema kompleksna, razdoblje široko a dešavanja isprepletena i mnogobrojna očekivanja su da će knjiga "Bosansko kraljevstvo" ponijeti titulu publikacije sa najcjelovitijom i najraskošnijom je predstavom o našem Bosanskom kraljevstvu. 

Doktor historijskih nauka, Emir O. Filipović sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu autor je više stručnih djela iz domena srednjevjekovne bosanske historije. Područje interesovanja mu je historija Bosne u razvijenom srednjem vijeku, sa posebnim osvrtom na heraldiku i dvorsku kulturu.

Među brojnim djelima i istraživanjima zapažena djela su "Viteštvo u srednjovjekovnoj Bosni" , "Srednjovjekovni korijeni Evrope" i "Historiografija o padu Bosanskog Kraljevstva". U svojim istraživanjima jedan je od rijetkih koji se uhvatio u koštac sa problematikama bosanske heraldike a poseban doprinos demistifikaciji jednog turbulentnog historijskog razdoblja dao je u svojoj disertaciji o odnosima između bosanskog kraljevstva i Osmanskog carstva. Mimo profesorskih obaveza predsjednik je i Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije - Stanak. Živi i radi u Sarajevu.

U knjizi dr. Emir O. Filipović kroz cjelovit prikaz čitaocu približava bosansku banovinu i kraljevstvo, nastanak i transformacije srednjovjekovnog društva ka novim civilizacijskim tekovinama nastalim nakon raspada Rimskog carstva.

Izuzetno lijepo i dokumentovano ispričane su brojne priče o banovima, kraljevima, bosanskim princezama na evropskim dvorovima, vlastelinskim porodicama, vjeri, umjetnosti, privredi, viteškim turnirima, urbanizaciji i gradovima, vojsci i bitkama te politici i spletkama koje ona sa sobom nosi, kao i raznim drugim zanimljivim usputnim pričama o značajnim ličnostima koje su obilježile to vrijeme. Knjiga čini uvodni dio o nastanku Bosne i pet poglavlja koncipiranih pod naslovima: Srednjovjekovna bosanska država, Vojska, Kultura, Vjera i Privreda.

Fotografije mnogih predmeta i manuskripta će biti objavljene po prvi put u boji a nekoliko zanimljivih atrifekata možda i prvi put uopće. Djelo je nastalo predanim i strpljivim radom a građa se sakupljala iz više od trideset institucija širom svijeta. 

U najavi djela izdavači navode da će biti prikazane najreprezentativnije povelje, bule, notarski zapisi i pisma vezana za srednjovjekovnu bosansku kraljevinu. U knjizi će biti prikazane i umjetničke predstave i portreti značajnih ličnosti koji se čuvaju u muzejima širom Evrope.

Fotografije brojnih stećaka i nekropola, kameni ulomci sa grobnica, gradova te brojni prikazi motiva u kamenu otvoriće direktniji pristup ostavštinama i materijalnim izvorima od koji su mnogi sačuvani i do danas. Nakit bosanskog plemstva i predmeti koji su se koristili u svakodnevnoj upotrebi biće prikazani u visokoj kvaliteti slike. Knjiga bi trebala da sadrži i unikatne ručne ilustracije koje će se prikazati kroz trideset umjetničkih inicijala izrađenih prema motivima bosanskog kraljevstva te kraljevske grbove i grbove plemićkih porodica.

Dr. Emir O. Filipović nam je priredio i rodoslovna stabla, historijske mape, prikaze srednjovjekovnih bosanskih gradova, portrete bosanskih vladara te prikaze najznačajnijih bitaka. Ambijent knjige pored impresivnih korica čine i ukrasne bordure sa autentičnim motivima.

Prema najavama kao poseban kuriozitet biće i ekskluzivnost po koje će izdanje imati tiraž od samo 1.000 numerisanih primjeraka na svjetskom nivou.

Knjigu odlikuju unikatni i autentični estetski detalji a izrađena je od visokokvalitetnih materijala koji pored što obezbijeđuju trajnost prave od knjige i dugotrajnu materijalnu i tradicionalnu vrijednost.

Uz kožne obloge korica i mesingane kopče, ojačanih graviranih uglova  i zlatotiska, na površini korica se nalazi motiv sa jednog od kraljevskih pečata bosanskog kralja Tvrtka I.

Knjiga je ručno šivana i brižljivo koričena a dolazi sa drvenim stalkom u kombinaciji sa bijelom kožom. Grbovi i ukrasni motivi poznatog zgošćanskog stećka dopunjeni su cvjetnim motivima sa kraljevske palate na Bobovcu. 

Maštovitost izdavača kao i uloženi trud da se zaista napravi djelo koje će činiti i reprezentativni dio enterijera sastoji se u elegantno dizajniranom stalkom od masivnog bijelog jasena , para bijelih rukavica za listanje te prateće ukrasne vrećice za rukavice.

Knjiga bi u izdanju „Mladinske knjige d.o.o.“  Sarajevo iu finalnoj verzijitrebala biti dostupna 31.05.2016 a obzirom na limitirani tiraž moguće ju je naručiti u pretprodaji po povlaštenim cijenama i dodatnim unikatnim pogodnostima.

Izdvojeno

BiH - Na današnji dan, prije 635 godina, bosanski ban Tvrtko I Kotromanić krunisan je za kralja Bosne

Na današnji dan, prije 635 godina, 26. oktobra 1377, godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, i time postao kralj Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna.

Prva godina rada nakon otvaranja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada nakon što je kapija bila zatvorena tri godine. Rukovodstvo Muzeja predstavilo je rezime godišnjeg rada.

Most na Žepi - Rekonstrukcija nacionalnog spomenika

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika počela je sa implementacijom naredne faze projekta restauracije nacionalnog spomenika - Mosta na rijeci Žepi, za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH.

BiH - "Dan bosanske krune", godišnjica krunisanja Tvrtka I

Na današnji dan, prije 636 godina, 26. oktobra 1377, godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, i time postao kralj Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna.

Sarajevo - "Nadgrobna ploča bosanske kraljice Katarine: novopronađeni crtež"

Danas je u Sarajevu, u organizaciji Instituta za historiju i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, organizovano predavanje pod nazivom "Nadgrobna ploča bosanske kraljice Katarine: novopronađeni crtež iz Britanske biblioteke" koje je održao historičar umjetnosti Husein Sejko Mekanović.

Background Image

Header Color

:

Content Color

: