Sarajevo - Proslava nagrade "Europa Nostra" - Grand Prix 2016 za kulturno nasljeđe

U Sarajevu je danas održana proslava prestižne nagrade za doprinos u očuvanju kulturnog nasljeđa Europe

457khjkhjkEuropa Nostra, panevropska federacija nevladinih organizacija u oblasti kulturnog nasljeđa sa sjedištem u Hagu, u saradnji s Europskom Komisijom iz Brisela i Delegacijom EU u Bosni i Hercegovini danas su održali proslavu nagrade za uposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, dobitnike prestižnog Grand Prix 2016 za kulturno nasljeđe kojeg zajednički dodjeljuju Evropska komisija i Europa Nostra.

Nakon grupne fotografije pred zgradom Zemaljskog muzeja BiH prisutnima su se obratili Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Generalni sekretar Europa Nostra i John Sell, Izvršni potpredsjednik Europa Nostra, Khaldoun Sinno, Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i Aida Kalender, Programska direktorica UG Akcija.

FB IMG 1477048020959Posebno emotivan govor kojim je sve prisutne još jednom podsjetio na trogodisnju golgotu koju su prije samo godinu dana su prošli uposlenici Zemaljskog muzeja BiH održao je Mirsad Sijarić, Direktor Zemaljskog muzeja BiH

Ova proslavom se odala počast, prije svega uposlenicima Zemaljskog muzeja BiH koji su tokom tri godine koliko je Muzej bio zatvoren za javnost svojom požrtvovanošću i svakodnevnim dežurstvima spasili Muzej i njegove zbirke. Također, ovo je bila prilika i da se zahvali svim građanima i aktivistima koji su prošle godine učestvovali u akciji „Ja sam muzej“ solidarišući se s kolektivom Muzeja u koju se i UG Bosona aktivno uključila.

U sklopu proslave u Zemaljskom muzeju BiH održan je i mini koncert španskog umjetnika Jordija Savalla, koji je jedan od najpoznatijih virtuoza i dobitnik prestižne nagrade Grammy. Maestro Savall je u Zemaljskom muzeju BiH nastupio u kvartetu sa turskim i armenskim muzičarima te muzičarima iz šire regije Balkana.

U fantastičnoj izvedbi, Amira Medunjanin je svojim glasom ispunila aulu muzeja stihovima tradicionalne bosanske pjesme "Emina".

Ovom prilikom članovi UG Bosone, još jednom čestitaju uposlenicima i aktivistima i građanima na zajedničkoj borbi koja je rezultirala otvaranjem Zemaljskog muzeja BiH.
Uz osjećaj ličnog ponosa članova UG Bosone zbog sveobuhvatnog doprinosa u akciji „Ja sam muzej“ ova nagrda je, uz samo otvaranje Muzeja, dodatna satisfakcija da su zelje i akcije za dobrobit kulturno-historijske baštine prepoznate i izvan granica naše domovine i nose sa sobom kolektivno dobro svih građana Europe.

Izdvojeno

Sarajevo - Knjiga "Bosansko kraljevstvo"- dr. Emir O. Filipović

Ovih dana privodi se kraju veoma interesantno i po najavama izdavača grandiozno djelo koje govori o vremenu slavnog Bosanskog kraljevstva. 

Srebrenik - Promocija brošure „Žene srednjovjekovne Bosne“ u okviru manifestacije "Dani povelje 2015"

Ove godine se navršavaju 682 godine od potpisivanja Povelje, a Srebrenik obilježava i slavi 15. februar iz 1333. godine kao jedan od najznačajnijih datuma u svojoj bogatoj historiji. Na taj dan 1333. godine pod zidinama grada Srebrenika, na obroncima Majevice, tadašnji bosanski ban Stjepan II Kotromanić je uručio poznatu Povelju delegaciji Dubrovačke republike.

Sarajevo- Završena posljednja faza arheološkog istraživanja u parku Kalin hadži Alijine džamije

Na istraživanjima je radio tim od stotinjak arheologa i studenata uz podršku članova Katedre za arheologiju Univerziteta u Sarajevu.

Bihač - Restauracija starog grada Sokolac

Današnji dan obilježava početak radova na restauracije zidina srednjovjekovne tvrđave Sokolac.

Sarajevo - 827 godina povelje Kulina Bana

Na današnji dan, 29. augusta 1189. godine, napisan je i sačuvan prvi pismeni dokaz postojanja narodnog bosanskog jezika

Background Image

Header Color

:

Content Color

: