Tešanj - Naučni skup „Tešanjski prostor u prošlosti“

U organizaciji Centra za kulturu Tešanj, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, u maloj sali ovog Centra održan je impozantan dvodnevni naučni skup pod navedenim nazivom za koji je prijavljeno 36 naslova, koje potpisuje 16 doktora nauka, 8 magistara, i 12 drugih eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

tesanj oldSkup je otvorio načelnik općine Tešanj Fuad Šišić.
Za ovaj skup autori su prijavili slijedeće teme: Mr. Tonko Rajkovača: Paleolit na tešanjskom prostoru. Dr. Salmedin Mesihović: Tešanjski kraj u prahistoriji i protohistoriji. Dr. Salmedin Mesihović: Tešanjski kraj u antičko doba. Edin šaković: Pitanje lociranja rijeke Bathinus. Dr. Edin Mutapčić:Upravno-teritorijalno ustrojstvo tešanjskog kraja u srednjem vijeku. Dr. Dževad Drino: Tešanjska povijesna razmeða: susret srednjovjekovnih kultura Ugarske i Bosne; Ogled o uplivu ugarskog prava u pravo srednjovjekovne Bosne. Dr. Dubravko Lovrenović: Utvrda Srebrenik u odnosima Ugarske i Bosne do 1463.g. Mr. Aladin Husić: Tešanj u 16 stoljeću i mnoge drugeDakako, većina učesnika je pored iznesene svoje naučne teme iskoristila priliku i
pohvalila ovakav odnos lokalne vlasti prema kulturi i historiji, što je po riječima većine učesnika, danas jako rijedak primjer, ne zaboravljajući pri tome čestitati i domaćinu na organizaciji ovako značajnog naučnog skupa.

Izdvojeno

BiH - Čestitamo Dan državnosti svim građanima BiH

Povodom dana državnosti Bosne i Hercegovine UG Bosona vas poziva da dana 28.11.2010 posjetite Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine te da zajedno obiđemo dio kulturno-historijske ostavštine naše države.

Sarajevo - Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Zemaljskom muzeju BiH

Zemaljski muzej BiH vam želi dobrodošlicu za Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Sarajevo - Izložba pod nazivom "Pišem ti bosančicom"

Danas, 23. novembra u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum će biti otvorena izložba pod nazivom "Pišem ti bosančicom", na kojoj će biti izloženi radovi sa istoimenog konkursa koji je za cilj imao povezivanje mladih ljudi kroz oživljavanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz posvećivanje pažnje zaboravljenom pismu bosančici

Sarajevo - Promocija knjige "Pišem ti bosančicom"

Promocija knjige "Pišem bosančicom", održala se 15.11.2016 u 19:00 u Collegiumu artisticumu u Sarajevu.

BiH - 535 godina od smrti pretposljednje bosanske kraljice

Kraljica Katarina je bez sumnje jedna od zanimljivijih ličnosti bosanske dinastije Kotromanića. Nesreće su je počele pratiti već od malih nogu u očinskom domu.

Background Image

Header Color

:

Content Color

: