Tešanj - Naučni skup „Tešanjski prostor u prošlosti“

U organizaciji Centra za kulturu Tešanj, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, u maloj sali ovog Centra održan je impozantan dvodnevni naučni skup pod navedenim nazivom za koji je prijavljeno 36 naslova, koje potpisuje 16 doktora nauka, 8 magistara, i 12 drugih eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

tesanj oldSkup je otvorio načelnik općine Tešanj Fuad Šišić.
Za ovaj skup autori su prijavili slijedeće teme: Mr. Tonko Rajkovača: Paleolit na tešanjskom prostoru. Dr. Salmedin Mesihović: Tešanjski kraj u prahistoriji i protohistoriji. Dr. Salmedin Mesihović: Tešanjski kraj u antičko doba. Edin šaković: Pitanje lociranja rijeke Bathinus. Dr. Edin Mutapčić:Upravno-teritorijalno ustrojstvo tešanjskog kraja u srednjem vijeku. Dr. Dževad Drino: Tešanjska povijesna razmeða: susret srednjovjekovnih kultura Ugarske i Bosne; Ogled o uplivu ugarskog prava u pravo srednjovjekovne Bosne. Dr. Dubravko Lovrenović: Utvrda Srebrenik u odnosima Ugarske i Bosne do 1463.g. Mr. Aladin Husić: Tešanj u 16 stoljeću i mnoge drugeDakako, većina učesnika je pored iznesene svoje naučne teme iskoristila priliku i
pohvalila ovakav odnos lokalne vlasti prema kulturi i historiji, što je po riječima većine učesnika, danas jako rijedak primjer, ne zaboravljajući pri tome čestitati i domaćinu na organizaciji ovako značajnog naučnog skupa.

Izdvojeno

Sarajevo - Institut za historiju organizira Međunarodni naučni skup "Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku"

Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu organizira Međunarodni naučni skup "Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku" koji će biti održan 10. i 11. maja 2018. godine u sali Hotela Europa u ulici Vladislava Skarića br. 5.

Tuzla - Promocija brošure „Žene srednjovjekovne Bosne“ u "gradu na zrnu soli"

Treća bosanskohercegovačka promocija brošure „Žene srednjovjekovne Bosne“ u organizaciji Udruženje građana Bosona održaće se u subotu 14.03.2015 godine sa početkom u 12:00 u Galeriji Mandžić (GM) u Univerzitetskoj ulici 2a u Tuzli. Planirano vrijeme trajanje promocije je 60 minuta.

Sarajevo - Replika autarijatskih kultnih kolica sa Galsnica uručena Zemaljskom muzeju BiH

Replika kultnih kolica pronađenih na Glasincu 1880. godine čiji original se nalazi u Prirodno-historijskom muzeju (Naturhistorisches Museum) u Beču sinoć je svečano predata Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Visoko - Predstavljen projekat "Muzej srednjovjekovne Bosne - Mili"

Projekt "Muzej srednjovjekovne Bosne - MILI " predstavljen je u Zavičajnom muzeju u Visokom.

Sarajevo - 822 godine povelje Kulina Bana

Na današnji dan, 29. augusta 1189. godine, napisan je i sačuvan prvi pismeni dokaz postojanja narodnog bosanskog jezika

Background Image

Header Color

:

Content Color

: