Tešanj - Naučni skup „Tešanjski prostor u prošlosti“

U organizaciji Centra za kulturu Tešanj, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, u maloj sali ovog Centra održan je impozantan dvodnevni naučni skup pod navedenim nazivom za koji je prijavljeno 36 naslova, koje potpisuje 16 doktora nauka, 8 magistara, i 12 drugih eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

tesanj oldSkup je otvorio načelnik općine Tešanj Fuad Šišić.
Za ovaj skup autori su prijavili slijedeće teme: Mr. Tonko Rajkovača: Paleolit na tešanjskom prostoru. Dr. Salmedin Mesihović: Tešanjski kraj u prahistoriji i protohistoriji. Dr. Salmedin Mesihović: Tešanjski kraj u antičko doba. Edin šaković: Pitanje lociranja rijeke Bathinus. Dr. Edin Mutapčić:Upravno-teritorijalno ustrojstvo tešanjskog kraja u srednjem vijeku. Dr. Dževad Drino: Tešanjska povijesna razmeða: susret srednjovjekovnih kultura Ugarske i Bosne; Ogled o uplivu ugarskog prava u pravo srednjovjekovne Bosne. Dr. Dubravko Lovrenović: Utvrda Srebrenik u odnosima Ugarske i Bosne do 1463.g. Mr. Aladin Husić: Tešanj u 16 stoljeću i mnoge drugeDakako, većina učesnika je pored iznesene svoje naučne teme iskoristila priliku i
pohvalila ovakav odnos lokalne vlasti prema kulturi i historiji, što je po riječima većine učesnika, danas jako rijedak primjer, ne zaboravljajući pri tome čestitati i domaćinu na organizaciji ovako značajnog naučnog skupa.

Izdvojeno

BiH - Na današnji dan, prije 635 godina, bosanski ban Tvrtko I Kotromanić krunisan je za kralja Bosne

Na današnji dan, prije 635 godina, 26. oktobra 1377, godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, i time postao kralj Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna.

BiH - Na današnji dan, prije 622, umro je prvi bosanski kralj

Ban Bosne i prvi bosanski kralj, Stjepan Tvrtko I Kotromanić, umro je na današnji dan prije 622 godine, 10. marta 1391. godine. Bio je sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić, a bosanski ban bio je od 1353. do 1377. godine. Krunisanje Tvrtka I obavljeno je u Milima kod Visokog. Nakon njegove smrti naslijedio ga je rođak Stjepan Dabiša.

Bobovac - Na danasnji dan, prije 618 godina umro je bosanski kralj Stjepan Dabiša

Na današnji dan, prije 618 godina,  8. septembra 1395 umro je bosanski kralj Stjepan Dabiša koji je vladao Bosnom u periodu od 1391. do 1395. godine.

Sarajevo – Promocija člana UG Bosona - Nedžad Murić, magistar historije

U prilici smo da vas sa velikim zadovoljstvom obavijestimo da je član UG Bosona, Nedžad Murić, u utorak, 30. septembra 2014. godine, uspješno odbranio magistarski rad pod nazivom „Kulturno-historijski spomenici Rožaja i njegove okoline iz Osmanskog perioda“ i time stekao titulu magistra historijskih nauka.

Zenica - Na današnji dan, prije 810 godina, potpisana je Bilinopoljska izjava

Asocijacija "Mostovi prijateljstva BiH Zenica" uputila je inicijativu svim relevantnim institucijama da se na lokaciji kraj istočne tribine stadiona "Bilino polje" napravi "Historijski park srednjovjekovne Bosne", prenosi "BM radio".

Background Image

Header Color

:

Content Color

: