Tešanj - Izložba Povelje i pisma srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele

Posjetom Tešnju, 17.09.2011, okončano je još jedno, posljednje Hodoljublje u 2011 godini, organizovano i realizovano odstrane UG Bosona

Grad Tešanj nije slučajno ostavljen kao završni pohod nakon Bihaća,Stine,Krupe, Bužima, Ključa, BanjaLuke, Bobovca i drugih. Prema pouzdanim izvorima, mada njegova historija seže daleko prije, do dana Ilirike, prvo spominjanje grada pojavljuje se u pismenoj formi poveljom Stjepana Tomaševića kralja Bosne i to baš 18. septembra 1461. godine te smo posjetu upriličili da 550 godina poslije budemo na tešanjskoj Gradini.

Sama gradina nas je ostavila zadivljenei zaljubljene u veličanstvenost srednjovjekovne Kraljevine Bosne i njenih zaostavština koje Tešnjaci čuvaju kroz vjekove od njenog postanka do dana današnjeg. Posebnosmo ostali impresionirani samosvijesti svih građana o kulturnoj baštini kaovlastitoj imovini i nasljeđu te shodno tome i odnosu prema njoj kao nečemu bliskomi interesu svih bez obzira na materijalnu korist.
Naviknuti da na utvrđenjima istarim gadovima zatičemo hrpe smeća i uništenih spomenika, Tešanj zatičem očist, očuvan, autentičan i dostojanstven
Mimo Gradine posjetili smotešanjsku čaršiju, Frehad-begovu džamiju, mezar Musa Ćazima Ćatića te Eminagića konak, najstariji i najljepši objekat porodičnog graditeljskog naslijeđa u Tešnju.
U samoj Kapetanovoj kuli tešanjske Gradine je 14. septembra 2011. godine, u okviru manifestacije Dani evropskog naslijeđa, i povodom obilježavanja 550. obljetnice prvog zapisa o gradu Tešnju, otvorena izložba Povelje i pisma srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele. Tešanj se u historijskim dokumentima prvi put spominje u privilegiji od 23. marta 1461. godine kojom papa Pije II obdaruje franjevačku crkvu Sv. Jurja u Tešnju koju je utemeljio i podigao Radivoj Kristić, brat kralja Stjepana Tomaša, obećavši oprost svima koji je pohode i posjete.

Izlozbu je organizirala Javna Ustanova Muzej Tešanj a predstavljeni snimci dokumenata čiji se originali nalaze u Državnom arhivu u Dubrovniku. Uvršteni su dokumenti skoro svih bosanskih vladara i u hronološkom smislu obuhvataju najširi mogući raspon, od povelje Kulina bana iz 1189. godine, koja predstavlja prvi pisani trag o vezama između Bosne i Dubrovnika, pa sve do posljednjih sačuvanih povelja i pisama kralja Stjepana Tomaševića iz 1461. Izloženi materijal predstavlja reprezentativan izbor diplomatičke građe, pisane ćirilicom i latinicom, među kojima su vladarske povelje, ugovori o miru i prijateljstvu između Bosne i Dubrovnika, trgovački ugovori, sporazumi kojima su se rješavala teritorijalna pitanja, zatim pisma kojima su utvrđivani iznosi tributa i dohodaka koje je Dubrovnik dugovao bosanskom vladaru, vjerovna pisma namijenjena poslanicima i slično. Izložba je upotpunjena djelima akademskog slikara Ahmeta Hundura nakojima su predstavljeni portreti kralja Tvrtka I Kotromanića.

Slike sa ovog događaja možete pogleadi u našoj galeriji

Izdvojeno

Bobovac - Na danasnji dan, prije 617 godina umro je bosanski kralj Stjepan Dabiša

Kralj Stjepan Dabiša na prijestolje je došao nakon smrti Tvrtka I Kotromanića.

Visoko - Probna arheološka ispitivanja ispod srednjovjekovnog grada Visoki

U saradnji sa Arheološkim institutom pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Zavičajnim muzejom u Visokom, 23.02.2017 izvršena su probna i geofizička istraživanja na platou ispod srednjovjekovnog grada Visoki.

BiH - Čestitamo Dan državnosti svim građanima BiH

Na danasni dan, 25.11.1943, u Varcar Vakufu, (današnji Mrkonjić Grad), odrzano je prvo Zajedanje ZAVNOBIH-a na kojem je uz prisustvo i opste zadovoljstvo svih konstutativnih naroda BiH obnovljena državnost Bosne i Hercegovine odnosono nekadasnje ponosne Kraljevine Bosne te tako jos jednom potvrđeni temelji državnosti postavljenih prije vise od hiljadu godina.

Očuvati kraljevski grad

U okviru projekta „Tragovima bosanskog kraljevstva", koji realiziraju Zavičajni muzej u Visokom i Fondacija „Mozaik", potpisani su ugovori sa izvođačima radova o drugoj fazi reafirmacije srednjovjekovnog bosanskog lokaliteta Čajangrad u gračaničkom dijelu visočke općine. Vrijednost projekta je 40.000 KM

Zenica - Na današnji dan, prije 810 godina, potpisana je Bilinopoljska izjava

Asocijacija "Mostovi prijateljstva BiH Zenica" uputila je inicijativu svim relevantnim institucijama da se na lokaciji kraj istočne tribine stadiona "Bilino polje" napravi "Historijski park srednjovjekovne Bosne", prenosi "BM radio".

Background Image

Header Color

:

Content Color

: