Festivali i manifestacije

 

26.10.2013 Posjeta srednjovjekovnom bosanskom gradu Prusac

20141Posljednje zvanicno Hodoljublje u 2013. godini koje je planirano od strane udruženja 'BOSONA' vodi nas kroz doline srednjovjekovnih bosanskih župa (župa- srednjovjekovna administrativna oblast) Uskoplja i Rame. Ove carobne doline, iako geografski omedene mocnim prirodnim uzvišenjima zapljuskivane su neprekidno nemirnim vrtlozima historijskih dešavanja u srednjovjekovnoj bosanskoj državi. Na citavom potezu Uskoplja, pocevši od Donjeg Vakufa, preko Prusca i Vesele straže pa sve do Gornjeg Vakufa prostiru se kulturno-historijska blaga i unikatne zaostavštine koje se preko Prozora nastavljaju kroz misticnu Ramu sve do Neretve.

20144Posjeticemo stari grad Prusac i njegove znamenitosti pa prateci cudesnu vodenu arteriju stici i do same Ajvaz-dedine stijene sa koje cemo se spustiti do zagonetne Vesele straže. Ukoliko nam vremenski uslovi dozvole, pozdravicemo Kamene svatove i stari grad Susid te obici Rusetmpašca i Sulejmanpašica kule u Odžaku. Otkucaji zvona sa stare sahat kule ispratice nas iz Gornjeg Vakufa i provesti kroz Prozor i njegove skrivene zidine nakon kojeg cemo se sa Gornje Rame spustiti do Humskih zemalja ka Neretvi te završiti druženje u Jablanici.Na svim lokacijama koje uspijemo posjetiti održace se i krace prigodno predavanje o samom lokalitetu a ovom prilikom pozivamo i lokalne mještane/starosjedioce da nas kontaktiraju i budu nam neka vrsta neobaveznog domacina te nam se pridruže u druženju i možda otkriju ponešto o svojem naselju što se i ne nalazi u zapisima.

Izvještaj sa Hodoljublja 26.10.2013 - Hodoljublje realizovano u potpunosti i prema planu. Posebnu zahvalnost dugujemo našim domačinima, ženama iz Udruženje žena Prusca "Prensa" koje su man svojom dobrodošlicom i upriličenim sadržajima obogatili ovo Hodoljublje i učinili ga atraktivnim, sadržajnim i nezaboravim. Ovom prilikom im se još jednom zahvaljujemo.

 

28.09-29.09.2013 Posjeta srednjovjekovnom bosanskom gradu Zvornik

DSC08424Drugo ovogodišnje Hodoljublje u 2013. godini koje je planirano od strane udruženja 'BOSONA' vodi nas na dva dana u bosansko Podrinje odnosno u srednjovjekovni bosanski grad Zvornik i okolicu. Na putu od Zvornika prema mjestu gdje cemo prenociti i provesti ostatak vremena, svraticemo na kratko i u Divic. Dan poslije, u nedjelju 29.09.2013 planirano je da posjetimo grad Srebrenicu, odnosno memorijalni centar te, ukoliko vrijeme dozvoli, i ljekoviti izvor Crni Guber.

DSC08235Smještaj u noci 28.09.2013 je obezbjeden u autenticnom ugostiteljskom objektu na rijeci Drini uz puni gastronomski užitak tokom cijelog boravka.(rucak, vecera i dorucak).

Izvještaj sa Hodoljublja 28.09-29.09.2013 - Uspjesno obavljeno Hodoljublje u Podrinju uz lijepo vrijeme i ugodan put. Posjetili smo tvrđavu Zvornik,Divić, memorijalni cenatar Potočari, izvor Crni Guber te uzivali u druženju sa domačinima


30.08.-01.09.2013 Posjeta 8. Renesansnom festivalu u Koprivnici, Hrvatska

DSC04386U Koprivnici od 30 .08 do02.09 2013. godine održače se osmi Renesansni festival na kojem je planirano da ove godine prisustvuju i predstavnici UG Bosona .

Ekipa Udruženja građana Bosona je posjetila osmi po redu renesansni festival u gradu Koprivnica, festival tradicionalnog karaktera koji se održao u periodu od 29.08. do 02.09. ove godine.

Na ogromnom prostoru centra grada Koprivnice, u okviru koprivničkih bedema - ostatku nekadašnje odbrambene utvrde, organizovan je festival sa temom „srednjovjekovno pivarstvo“. U toku pet dana festival je okupio oko hiljadu izlagača i učesnika iz većeg broja zemalja, te preko 50.000 posjetilaca. Ova manifestacija se u slobodnom interpretiranju može nazvati spektakularnim načinom promovisanja svoje države, kulture i historije, a naposljetku i promicanje turističkog ambijenta samog grada Koprivnice.

U sklopu posjete, prije zvaničnog početka festivala, prohodali smo samom Koprivnicom i njenim prekrasnim parkovima te posjetili i Muzej grada Koprivnice koji se, mimo arheološke zbirke, zbirke oruđa i oružja, numizmatičke postavke i etnografskog odjela posebno ističe po originalnim sadržajem izloženih „Povelja Koprivničkih građanskih sloboda“ iz perioda od 13. do 15. vijeka koje svjedoče o Koprivnici kao slobodnom gradu ukazom mađarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca 4. Novembra 1356. godine. Građani slobodnih kraljevskih gradova imali su u to doba rijetko pravo na izbor vlastitog suca te pravo slobode trgovine.

Postrojavanje i dolazak kraljevske svite od Zrinskog trga do Koprivničkih bedema označio je svečani trenutak otvaranja renesansnog festivala, nakon čega je uslijedila duga povorka viteških skupina. Kao da smo svi napravili korak u prošlost, uživali smo u prekrasnom ambijentu srednjovjekovlja.

Sam koncept manifestacije se odvijao na dvije pozornice, kraljevskoj i viteškoj, čiji su program voditelji festivala redovno najavljivali a posjetioci hrlili da vide sve što bogat sadržaj festivala nudi.

DSC07764U skladu sa centralnom temom festivala, mnogobrojni posjetioci su bili u mogućnosti prisustvovati cjelokupnom procesu proizvodnje piva na srednjovjekovni način, degustirati pivo i rakiju po tradicionalnoj recepturi pripremljen. Pivopije su uživale u okusu piva od koprive u koprivinom gradu – gradu Koprivnica. Naš direktor Udruženja Bosona, Emir Lagumdžija, osvojio je i nagradu, svojevrstan suvenir, rakiju od koprive, za date tačne odgovore na pitanja iz historije regiona a koja su upriličena u kvizu prije otvaranja samog festivala.

Doista je bilo neobično i lijepo iskustvo biti dio festivala bogatog sadržaja za vaše čulo sluha, vida a zacijelo i za čulo okusa. Svuda oko vas zvuci izbacivanja kamenih kugli iz katapulta i pucanja iz topova, najave borbi mnoštva viteških skupina, zvuk udarca mača od mač i ukrštenog čelika u rukama teško oklopljenih vitezova. Slike darivanja kralja, renesansnog plesa na pozornicama i muzičkih sastava te miris pečenog vola u blizini ili pak slanog šarana na rašljama ostaju u pamćenju vječno. Jaki povici oduševljenja su se prolamali gradom Koprivnicom kada su voditelji programa najavili tzv. lov na veprića gdje su se posjetioci mogli prijaviti i pokušati uhvatiti vepra koji trči izbezumljen među okupljenom masom posjetioca i bježi između postavljenih štandova. Ponuda na festivalu je bila veoma raznovrsna i sa pravom ćemo je opisati kao sveobuhvatnu ponudu. Gatronomska ponuda je obilovala pivom, rakijom i vinima različitih okusa, pečenim mesom, ribljim specijalitetima, suhim kolačičima, te grahom kuhanim u ogromnom kazanu na vatri.

Pregršt ručno rađenog srednjovjekovnog alata i oruđa je bio mamac za kupovinu kako za malu raju tako i za odrasle, počev od vijernih replika kaciga i šljemova, mačeva za odrasle ili pak drvena izrada istih za najmlađe, praćki, štitova, izložba različite aparature za poljoprivrednu oblast, bačvi i svega drugog.

Prisutni su imali i mogućnost isprobati oštrinu vida i spretnosti ruku ispaljujući prave strijele u metu dok je uz salve smijeha mamilo gađanje drvenim kuglama metu koja je povezana polugom, koja bi, ako se pogodi, bacila kmetskog dečka u bačvu punu hladne vode. Na štandovima prodajnog karaktera nalazile bi se razne stvari i đakonije koje mogu poslužiti kao suvenir i uspomena sa festivala, počev od odjevnih predmeta na uzoru srednjovjekovne modea, preko drvenog posuđa, kućnih potrebština i drugih davno zaboravljenih sitnica. Ono što je možda najviše krasilo bogatu ponudu jesu štandovi specijalizirani za predstavljanje srednjovjekovlja u zaista vjernom smislu, te smo imali štand koji je prikazivao dio sa gubavcima sa posebno najavljenim terminom za „hranjenje gubavaca“. Također, imali smo doslovno interpretiranje „gaženja“ kupusa ili grožđa i spravljanja domačeg piva. Prava poslastica je bilo oblikovanje raznih oruđa za borbe vitezova. Među posjetiocima su bili i najmlađi naraštaji kojima je ponuđeno mnogo sadržaja za njihovu igru i smijeh, od vrteške u korpama od pruća, igre uz glazbene sastave, nastupa žonglera, slikanja sa vitezovima i mušketirima do tradicionalnih starinskih seoskih igara.

Svi koji njeguju i čuvaju ekologiju i čovjekovu okolinu bi se oduševili propozicijom manifestacije - bez plastike. Naime, mogli ste unajmiti keramičku kriglu te ići naokolo i kušati razna pića, a i sva se ugostiteljska usluga odvijala bez plastike gdje su keramika, drveno posudje i drveni escajg zauzeli centralno mjesto. Velika pažnja se posvetila u očuvanju čistoće festivala na veoma zadovoljavajućem nivou, sve od detalja kao što su eko wc, organizovan i regulisan parking za posjetioce, do odlaganje smeća gdje je na svakom koraku bila velika kanta obložena jutanom vrećom – sve u duhu i doživljaju srednjovjekovlja. Rezultati ove pažnje su bili i konkretno vidljivi već na samom festivalu obzirom da na čitavoj površini na kojoj se odvijao nije bilo niti jednog odpadka bez obzira na ogroman broj posjetilaca raznovrsne starosne dobi.

Oni koji su dočekali noć među bedemima su bili počašćeni plesom trbušnih plesačica i izvedbama gutača vatre. Za divnu završnicu je bio priređen noćni napad na grad, uz glasne zvuke topova i katapultova, uz gađanje zapaljivim strijelama i kuglama a sve pod mjesečinom nad Koprivnicom.

Ekipa Bosone je ponijela je i donijela prekrasne impresije i stekla značajna iskustva učestvovajući na Renesansnom festivalu u Koprivnici, sa željom da u bližoj budućnosti projektuje i organizuje sličnu manifestaciju u kojoj ćemo moći predstaviti bogatu kulturnu baštinu i historiju naše ponosne Kraljevine Bosne.


29.06.-30.06.2013 Posjeta Glavatičevu

raft2Krajem mjeseca juna planirane su team building aktivnosti Udruženja i to dvodnevnim raftingom kanjonom rijeke Neretve.

Dugo pripremano druženje članova UG Bosona napokon je realizovano uprkos neočekivano hladnim i kišnim ljetnima danima i noćima. Ovo dvodnevno druženje proteklo je u izvrsnom raspoloženju uz obilje novih aktivnosti i relaksirajućih trenutaka. Sam put i spuštanje zelenom ljepoticom Neretvom proteklo je bez problema pa su nam dodatna magla u kanjonu i sitna ljetna kisa koja nam je dobovala po čamcima samo uveličale atraktivnost samog raftinga. Sve ekipe su se veoma dobro snašle i odgovorile na izazove plovidbe te provlačenja gumenim čamcima niz bukove i brzake. Kraj raftinga smo dočekali uz veoma ugodan i obilan ručak tako da je kasna večera bila vise neki vid dopunjavanje ručka nego samostalan obrok. Nakon večere uslijedio je zabavni program koji je na opšte iznenađenje i oduševljenje spontano uveličao i nas Neno Murić izvođenjem selektivnih i prigodnih pjesama iz svog širokog repertoara te se druženje oteglo do kasno u noć.

Nakon noćnog odmora i ponovo obilnog i kvalitetnog doručka uputili smo se u obližnje popularno eko selo u blizini Čelebića u kojem smo proveli ostatak dana uživajući u njegovim posebnostima te razgledali prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. Povratkom kući, iscrpljeni ali prepuni doživljaja, ostali smo ispunjeni prirodnim ljepotama krajolika i historsikih ostavština naše države i sa željom da je još pomnije i detaljnije istražimo u budućim novim pohodima .

24,25 i 26.05.2013 Posjeta 7. Međunarodnom viteškom turniru Sveta Helena , Hrvatska

Na lokalitetu Svete Helene nedaleko od Zagreba, 24., 25. i 26. maja 2013. godine održao se sedmi Međunarodni viteški turnir Sveta Helena kojem su ove godine prisustvovali i predstavnici UG Bosona

DSC04362Borba katapultima, noćna i dnevna opsada grada, viteški dvoboji, autentična aleja vitezova, zabavni princezin dvorac sa labirintom i sajam starih zanata, samo su dio brojnih atrakcija koje su nas dočekale i oduševile na ovom turniru. U takmičarskom programu za atraktivne novčane nagrade, vitezovi su se takmičili u nekoliko različitih disciplina – u mačevalačkom turniru skupina vitezova (melee), u pojedinačnim borbama vitezova bohurtu i to u dvoboju bodežima, dvoboju sa kratkim mačem i štitom i dvoboju sa dugim mačem, te na pojedinačnom i ekipnom streličarskom turniru i mnogim raznim drugim disciplinama kojima je dočaran život i aktivnosti u srednjem vijeku na ovim prostorima.

Imali smo priliku vidjeti performanse koji prikazuju metode i prakse srednjovjekovne medicine, pripremanje jela kao i dvorske i narodne plesove. Okušali smo se i sami u gađanju stelama iz velikog luka te počastili kahfom u turskom taboru. Posebno nas je odusevio nastup i viteški program skupine Markus M koji su priredili svojevrstan spektakl uz interesantnu pricu i istinski atraktivne dvoboje raznim oružjima. Osim viteških uzbuđenja imali smo priliku vidjeti i sajam starih zanata te ostale zabavne srednjevjekovne radionice za djecu i odrasle uz mnoštvo ponude jela i pića i unikatnih ručno rađenih suvenira.

DSC04516Dolaskom noći, priređen je neponovljivi spektakl noćne bitke i napada na zidine grada u kojoj su katapulti bacali vatrene kugle, nebo parale mnogobrojne vatrene strijele a mnoštvo oklopljenih vitezova, naoružanih do zuba, sukobilo se mačevima , kopljima i sjekiramna na poljani ispred zidina grada. Mačevi su sijevajući lomili neprijateljske oklope uz zveket čelika i bubnjeva koji su pozivali u napad uz tupe udarce borbenih ovnova o kapije grada. Nakon ovog vatrenog boja nastavilo se sa prigodnim muzičko-zabavnim programom do kasno u noć uz igru, pjesmu i druženje.

Za organizaciju Međunarodnog viteškog turnira Sveta Helena zaslužni su Vitezovi zelingradski okupljeni u udruženje koje se bavi proučavanjem i prezentiranjem hrvatske srednjevjekovne historije i koje je osnovano je 2007.g. u Sv. Ivanu Zelini sa svrhom da prezentira srednjevjekovni Zelingrad i život u njemu. Udruženje broji 35 članova koji su se specijalizirali za pojedina područja poput mačevanja, bojnih naprava, streličarstva, vatrenog oružja, konjaništva, srednjevjekovne kuhinje, srednjevjekovnih kostima i numizmatike. Udruženje ima bogat srednjevjekovni viteški tabor sa desetak šatora i mnoštvom viteške opreme, sa čime je rado viđen gost na brojnim viteškim događanjima u Hrvatskoj, te širom Europe. Za potrebe rekonstrukcija srednjevjekovnih bitki i opsada udruženje koristi drvenu maketu utvrde te brojne opsadne naprave koje su izradili sami članovi. Od replika bojnih naprava koje su u funkciji tu su 3 katapulta, balista, trebuše, 2 opsadna ovna, oklopljena bojna kola, te nekoliko topova.

Ovom prilikom se zahvaljujemo organizatoru na besprijekorno planiranom i izvedenom spektaklu sa željama da ova tradicija potraje i do slijedećeg vijeka te uz nadu da ćemo se slijedeće godine i sami aktivno uključiti te svojim aktivnostima doprinijeti da ovaj turnir proširi u jedan od najznačajniji u regiji i Europi.

11.05.2013. Posjeta srednjovjekovnom bosanskom gradu Bobovac

Dragi Bosonci i oni koji ce to tek postati,svecano otvaramo „sezonu hodoljublja 2013“ po srednjovjekovnim tragovima u Bosni i Hercegovini. Prvo ovogodišnje hodoljublje koje je planirano od strane udruženja 'BOSONA' je izlet na lokaciju srednjovjekovnog bosanskog grada Bobovca kao jednog od svojevremeno najutvrdenijeg starog grada kroz historiju/povijest srednjovjekovne Bosne.U sklopu hodoljublja na Bobovac, iskoristicemo priliku da posjetimo i Franjevacki samostan u Kraljevoj Sutjesci, odnosno muzej u sklopu samostana, kao i jednu od najstarijih džamija u Bosni, džamiju sultana Mehmeda II el Fatiha. Takoder, u obilazak cemo planirati i posjetu Dusper kuci - najstarijoj ocuvanoj kuci u centralnoj Bosni. Nakon toga, zapoceti cemo uspon na Bobovac planinarskim putem.

11.05.2013 Posjeta Bobovcu

boboIzvještaj sa Hodoljublja 11.05.2013 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i obilazak su obavljeni u skladu sa planovima.
Pozdrav svima.Vrijeme nas je posluzilo i doprinjelo da ovaj pohod na Bobovac protekne u zaista izvrstnom raspolozenju.Mimo dosadašnjih posjeta ovaj put smo imali u rukama i ključ od kapele u kojoj smo obisli improviziranu izlozbu u nastajanju.

 

 21-23.09.2012. Posjeta srednjovjekovnom humskim zemljama Kraljevine Bosne (Herceg Novi, Mićevac, Klobuk, Kljuć kod Cernice/Gacka) i Dubrovniku

Četvrto, zdanje zvanično Hodoljublje u 2012 proći ce kroz zemlje Huma i Zahumlja, posjede našeg znamenitog hercega Stjepana Vukčića Kosače
Po mnogima možda i najljepši i najromantičniji dio bosanskog kraljevstva su upravo humske zemlje, okupane suncem, ispunjene mirisom endemskog bilja i satkane od ljudi ponosnih na svoje porijeklo.Historija nije mazila ovaj dio kraljevstva te je i prečesto bio predmet ratova i otimanja između lokalnih plemića i moćnih monarhija. U ovom hodoljublju ćemo pokušati i sami osjetiti vrijednosti ovog dijela kraljevine i doživjeti je na njenim historijskim područjima
Na samom početku pohoda obići ćemo Dubrovnik , grad-državu čiji je razvitak i opstanak usko vezan uz kraljevinu Bosnu i historijski isprepleten u ponekad neodvojivu cjelinu uzajamnih , zavisnosti, veza i odnosa. Slijedi posjeta Herceg Novom, biseru bosanske kraljevine i luci koja je u jednom trenutku zaprijetila trgovačkoj premoći Dubrovnika te otvorila kraljevinu Bosnu kao samostalnu i suverenu učesnicu u međunarodnoj trgovini.
Utvrđenja Klobuk, Mićevac i Ključ kod Cernice nose na sebi značajne historijske događaje od kojih su mnogi ostali zapisani u arhivama od Dubrovnika, preko Rima do pa Carigrada i posjeta njima ce svakako upotpuniti sliku kompletne posjete o jednom dobu i dešavanjima
22.09.2012 Posjeta Dubrovniku / Lokrumu

Izvještaj sa Hodoljublja 21-23.09.2012 - Prvo Hodoljublje van današnjih granica BiH je proteklo u veoma dinamicnoj atmosferi.Samu maršrutu smo izmjenili i prilagodili situaciji da smo za domačina imali gosp. Ramu Hadziomerovica, rođnog dubrovcanina koji nas je proveo citavim gradom van strandardne turisticke ture te kroz manje i vise poznate historijske dijelove Dubrovnika.LOtkazali smo posjete svim ostalim sadržajima i odlučili da se dva dana u potpunosti posvetimo Dubrovniku sa bližom okolinom. Posebno se zahvaljujemo gosp Nikši Selmaniju za zaista nadahnuto, svestrano i strucno predavanje u dubrovackom arhivu.Drugi dan posjete obisli smo otok Lokrum i historijske ostavštine na njemu
30.06.2012. Posjeta srednjovjekovnim bosanskim nekropolama na lokalitetima Šabići , Umoljani i Lukomir
Treće ovogodišnje Hodoljublje u 2012 predstavlja nešto novo i razlikuje se od ostalih po svom sadržaju, cilju i načinu organizacije. U ovom Hodoljublju pokušaćemo da na neki način doživimo život i prostorno okruženje srednjovjekovnog bosanskog čovjeka . U cilju toga posjetićemo najviše aktivno selo u našoj domovini u kojem se način života do dana današnjeg nije značajnije mijenjao još od srednjeg vijeka. Do prije samo desetak godina ovo selo nije imalo modernih sadržaja koje se brzinom ispunjuju skoro svak

odnevno. Tehnološki i društveni točak u ovome selu se okreče toliko sporo da još i danas možemo stici taman na vrijeme da osjetimo dah prošlosti i života naših predaka.
Ono sto daje ovom Hodoljublju posebnu atraktivnost je to sto ćemo pješačeći , u duhu srednjovjekovnih administrativnih podjela preci iz Bosne u Humske zemlje, danas poznate pod imenom Hercegovina . Jednim dijelom puta doslovno ćemo i hodati po slovu „i“ iz današnjeg naziva naše domovine, Bosne i Hercegovine
08:00 - 18:00 Posjeta nekropolama

Izvještaj sa Hodoljublja 30.06.2012 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i obilazak su obavljeni u skladu sa planovima.Vrijeme nas je posluzilo i doprinjelo da ovaj pohod protekne u zaista izvrstnom raspolozenju.Ono što nam je na samom pohodu napravlo problem (a i nažuljalo nozne prste) je situacija u koju smo upali skrečuci sa markirane staze u želji da skratimo put.Pokušavajuci da popravimo routu propješačili smo skoro duplu kilometražu od planirane.Dobro naravoučenije sa slijedeči put - drz'se puta!:)
02.06.2012. Posjeta srednjovjekovnim bosanskim gradovima Sokol, Sreberenik i Gradačac
Drugo ovogodišnje hodoljublje u 2012. godini koje je planirano od strane udruženja 'BOSONA' je posjeta gradovima sredovjekovne bosanskih župa Usora, Nenavište i Soli , odnosno ostacima tvrđave Sokol te Srebrenik i Gradačac.
11:00 - 13:00

14:00 - 16:00

17:00 - 19:00

Posjeta gradu Sokol

Posjeta gradu Srebernik

Posjeta gradu Gradačac


Izvještaj sa Hodoljublja 02.06.2012 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i obilazak su obavljeni u skladu sa planovima.Posebno se na ovom hodoljubnju zahvaljujemo nasim domacinima u Srebreniku

http://www.srebrenik.net/vijesti/hodoljublje-posjeta-ug-bosona-starom-gradu-srebrenik/
07.05.2012. Bobovac/ Kraljeva Sutjeska
Prvo "Hodoljublje" u 2012 smo vec tradicionalno obavili na Bobovac.
08:00 - 18:00 Posjeta Kraljevoj Sutjesci i Bobovcu

Izvještaj sa Hodoljublja 07.05.2012 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i obilazak su obavljeni u skladu sa planovima.
Pozdrav svima.Vrijeme nas je posluzilo i doprinjelo da ovaj pohod na Bobovac protekne u zaista izvrstnom raspolozenju.Mimo dosadašnjih posjeta ovaj put smo imali u rukama i ključ od kapele u kojoj smo obisli improviziranu izlozbu u nastajanju
17.09.2011. Posjeta srednjovjekovnom bosanskom gradu Tešnju
Umjesto planiranog posjeta gradu Jajcu koje je odgodo usled tenickih problema ovaj put hodoljublje smo obavili posjetom bosanskom sjeveru, konkretnije gradu Tešnju.
08:00 - 18:00
Posjeta gradu Tešnju

Izvještaj sa Hodoljublja 17.09.2011 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i obilazak su obavljeni u skladu sa planovima.Vrijeme nas je posluzilo i doprinjelo da ovaj pohod na put Tešanjsnja protekne u zaista izvrstnom raspolozenju.ama gradina nas je ostavila zadivljenei zaljubljene u veličanstvenost srednjovjekovne Kraljevine Bosne i njenih zaostavština koje Tešnjaci čuvaju kroz vjekove od njenog postanka do dana današnjeg. Posebnosmo ostali impresionirani samosvijesti svih građana o kulturnoj baštini kaovlastitoj imovini i nasljeđu te shodno tome i odnosu prema njoj kao nečemu bliskomi interesu svih bez obzira na materijalnu korist.
Naviknuti da na utvrđenjima istarim gadovima zatičemo hrpe smeća i uništenih spomenika, Tešanj zatičem očist, očuvan, autentičan i dostojanstven
Mimo Gradine posjetili smotešanjsku čaršiju, Frehad-begovu džamiju, mezar Musa ĆazimaĆatića te Eminagića konak, najstariji i najljepši objekat porodičnog graditeljskog naslijeđa u Tešnju.Posjetom Tešnju, 17.09.2011, okončano je jošjedno, posljednje Hodoljublje u 2011 godini, organizovano i realizovano odstrane UG Bosona
15.-17.07.2011. Posjeta srednjovjekovnim bosanskim gradovima Bihać, Cazin, Bužim i Ključ
Treće hodoljublje u 2011. godini koje je planirano od strane udruženja 'BOSONA' je održano u "ljutoj" bosanskoj krajini, konkretnije gradovima, Bihać, Cazin, Bužim i Ključ
16.07.2011
Ostrožac, Cazin, Bužim-Čava, Stijena, Krupa na Uni
17.07.2011
Grad Ključ
Izvještaj sa Hodoljublja 15.-17.07.2011 - Ovo je prvo visšednevno hodoljublje u organizaciji Ug Bosona i odrađeno je efikasno i potpuno uspješno. Prikupljeno je obilje informacija i multimaedijalnih materijala koje ce biti adkvatno upotrebljene na promicanju vrijednosti kulturno-historiskih zaostavstina Kraljevine Bosne kao i ideja i projekata udruženja
21.05.2011. Posjeta srednjovjekovnom bosanskom Vrbaškom gradu (Banja Luka)
Drugo ovogodišnje hodoljublje u 2011. godini koje je od strane udruženja 'BOSONA' održano je u Vrbaškom gradu , odnosno Banjoj Luci
07:30 - 20:00
Posjeta Vrbaškom gradu

Izvještaj sa Hodoljublja 21.05.2011 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i obilazak su obavljeni u skladu sa planovima.Ovo Hodoljublje je privuklo mnogo veci broj ucesnika od raspolozivog transporta tako da smo bili u reduciranom sastavu te je olučeno da se na slijedečem satanku UG-a razmatraju rešenja koja bu u budučim aktivnostima mogla blagovremeno obezbjediti dovoljan broj mjesta
07.05.2011. Bobovac/ Kraljeva Sutjeska
U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2011" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnog kraljevskog grada-utvrde Bobovac i samostana u Kraljevoj Sutjesci, kao i ostalim kulturno-historiskim sadržajima u okolini.. Polazak vlastitim automobilima je 07.05.2011. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako
09:00 - 11:00
Posjeta samostanu
11:00 – 12:00
Posjeta džamiji Sulejmaniji
12:30 – 18:30
Tvrđava Bobovac
Izvještaj sa Hodoljublja 07.05.2011 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Obisli smo muzej samostana i dzamiju kao i same+u tvrđavu Bobvac
28.11.2010. Posjeta Zemaljskom Muzeju Bosne i Hercegovine
Povodom dana državnosti Bosne i Hercegovine UG Bosona je dana 28.11.2010 organizovala posjetite Zemaljskom Muzeu Bosne i Hercegovine
10:00 - 15:00
Posjeta muzeju

Izvještaj sa Hodoljublja 28.11.2010 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i obilazak su obavljeni u skladu sa planovima.Pojećena je komplatna postavka sa akcentom na postavku sredovjekovne bosanske drzave.Gosp.Emir Lagumdžija je održao i kraće prigodno predavanje o srednjovjekovnom bosanskom novcu, kovanicama, i ekonomskim odnosima i relacijama izmedju Kraljevine Bosne i ostalim drzavama srednjeg vijeka Posjeta Zemaljskom Muzeju BiH
16.10.2010. Bobovac/ Kraljeva Sutjeska (Visoko – naknadno)
U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2010" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnog kraljevskog grada-utvrde Bobovac i samostana u Kraljevoj Sutjesci, kao i ostalim kulturno-historiskim sadržajima u okolini.. Polazak vlastitim automobilima je 16.10.2010. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako
10:00 - 11:00
Posjeta samostanu
11:00 – 12:00
Posjeta džamiji Sulejmaniji
12:30 – 18:30
Tvrđava Bobovac
Izvještaj sa Hodoljublja 16.10.2010 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Obisli smo muzej samostana i dzamiju a obilazak same tvrđave Bobvac je odgođeno zboj jake kise pa je alternativa pronađena u posjeti Zavičajnog muzeja u Visokom
25.09.2010. Travnik
U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2010" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnog grada-utvrde Travnik,Utvrđenja Toričan kao i ostalim kulturno-historiskim sadržajima u Travniku. Polazak vlastitim automobilima je 25.09.2010. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako
10:00 - 10:30
Vezirsko turbe
11:00 – 11:30
Travnička Pravoslvana crkva
12:00 – 13:00
Zavičajni muzej Travnik
13:30 - 14:30
Rodna kuća Ive Andrića
15:00 - 15:30
Šarena džamija
16:00 – 17:00
Stari grad Travnik - Kaštel
17:00 – 17:30
Bosanska kuca gosp.Ahmeta Begovca
18:00 – 19:00
Utvrđenje Toričan - Turbe
Izvještaj sa Hodoljublja 25.09.2010 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Obilazak je obavljen uz svestranu pomoć i atraktivno vođenje domaćina, gosp. Jasmina Jareba i g-đice. Emine Jareb koji su o svakom posječenom objektu dali prigodne i iscrpne informacije.Posebno se zagvaljujemo gosp.Ametu Begovcu koji nas je oduševio svojim domom-muzejom i predmetima koje je sakupio i ostavio za buduća pokoljenja.
24.07.2010. Jajce
U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2010" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnog kraljevskog grada-utvrde Jajce, kao i ostalim kulturno-historiskim sadržajima u Jajcu. Polazak vlastitim automobilima je 24.07.2010. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako
12:00 - 13:00
Crkva Svete Marije/toranj Svetog Luke/džamija Sulejmanija
13:00 – 14:00
Medvjed kula
14:00 – 15:00
Bogumilska katakomba – posjeta bogumilskom crkvenom hramu
15:30 - 17:00
Jajce - posjeta tvrđavi Jajce
17:30 – 18:30
Muzej AVNOJ-a – posjeta muzeju AVNOJ-a i vodopadu i okolici Jajca
Izvještaj sa Hodoljublja 24.07.2010 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Obilazak je obavljen uz svestranu pomoć i atraktivno vođenje domaćina, gosp. Nikole Jagarića i gosp. Samira Beharića koji su o svakom posječenom objektu dali prigodne i iscrpne informacije
10.07.2010. Blagaj/Stolac
U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2010" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnih utvrda Stjepangrad/Šćepangrad iznad Blagaja i Vidoškog grada u Stocu, kao i ostalim kulturno-historiskim sadržajima u okolini Stoca kao sto su Daorson i pećina Badanj. Polazak vlastitim automobilima je 10.07.2010. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako
11:00 - 13:00
Stari grad Blagaj – Stjepangrad/Šćepangrad
13:30 – 14:00
Ošanići - sudačke stolice
14:30 – 15:30
Daorson
16:00 - 18:00
Radimlja i Vidoški grad – Stolac
18:30 – 20:00
Pećina Badanj
Izvještaj sa Hodoljublja 10.06.2010 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Dolaskom u Blagaj započeli smo uspinjanje prema Stjepangradu sa kojeg se pruža prekracan pogled na dolinu Neretve.U Ošaničima smo posjetili staru pravoslavnu crkvu i sudačke stolice a nakon toga krenuli ka starom ilirskom gradu „Daorson“.Sliazskom u stolac obišli smo Stari Vidoški grad i ovo Hodoljublje okončali u prahistoriskoj pećini Badanj
26.06.2010. Ljubuški
U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2010" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnih utvrda Ljubuški i Počitelj, kao i ostalim kulturno-historiskim sadržajima u okolini Ljubuškog. Polazak vlastitim automobilima je 26.06.2010. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako
11:00 - 12:00
etno selo „Herceg“
12:30 – 15:00
Ljubuški - tvrđava
15:30 – 16:30
Kravice – posjeta vodopadu
17:00 - 19:00
Počitelj – tvrđava
Izvještaj sa Hodoljublja 26.06.2010 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Posjeta je započela obilaskom etno sela „Herceg“i nastavila se uspinjanjem prema urvđenju Ljubuski (Hercegov grad).Na putu prema Počitelju svratili smo do vodopada Kravice.
05.06.2010. Zvornik
U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2010" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnog bosanskog grada-utvrde Zvornik, kule Kušlat, ostatacima utvrđenja Srebrenica kao i ostalim kulturno-historiskim sadržajima u Zvorniku i Srebrenici. Polazak vlastitim automobilima je 05.06.2010. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako
11:00 - 13:30
Zvornik - posjeta Starom gradu Zvornik/Zvonik
14:00 - 14:30
Kušlat
15:00 - 16:00
Potočari - posjeta memorijalnom centru
16:30 - 19:00
Srebrenica – posjeta Starom gradu
Izvještaj sa Hodoljublja 05.06.2010 - Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Dolaskom u Zvornik uspostavljen je kontakt sa ostatkom ekipe koja je pristigla iz drugih dijelova BiH kao i sa našim domačinom gosp Smirom. Nakon Zvornika krenuli smo prema kuli Kušlat a nakon nje posjetili memorijani centar u Potočarima.Nakon obilaska užeg područje Srebrenice posjetili smo i Srari grad Srebrenica
28.11.2009. Fojnica/Kreševo

U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2009" predviđena je posjeta posjeta i franjevačkim samostanima u Fojnici i Kreševu.Polazak je predviđen vlastitim automobilima 28.11.2009. ispred Zemaljskog muzeja u 09:15 u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako


10:00 - 13:00
Fojnica - posjeta franjevačkom samostanu Duha Svetoga
14:00 - 17:30
Kreševo – posjeta franjevačkom samostanu

Izvještaj sa Hodoljublja 28.11.2009 Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Dolaskom u Fojnicu uspostavljen je kontakt sa ostatkom ekipe koja je pristigla iz drugih dijelova BiH.Kustos fojničkog samostana nas je proveo kroz muzejski dio uz veoma iscrpne opise izlozenih starina i rekonstrukcije historijskih događaja vezanih za ovaj samostan. Usprkos vremenski nestabilnom danu uspjeli smo da i ovaj pohod u potpunosti realizujemo. Muzejske postavke u ovim samostanima zaista su nas impresionirale a riječi domaćina su nam produbile dosadanja znanja i dala neke nove uvide u historijska nasljeđa Bosne i Huma.
Posebno bi se zahvalili fra Franji Čalagi iz samostana Kreševo koji nas je srdačno dočekao i još srdačnije ugostio te doprinjeo da sveobuhvatna atmosfera dobije elemente ushićenja.
Za kraj nam je Josip Drikić priredio zaista nesvakidašnji recital koji se i ambijentalno i tematski uklopio u naše cjelodnevna interesovanja i sve okrunio osjećanjem zadovoljstva

26.09.2009. Srebrenik

U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2009" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnog kraljevskog grada-utvrde Srebrenik, kao i ostalim kulturno-historiskim sadržajima u Srebreniku i Tuzli. Polazak vlastitim automobilima je 26.09.2009. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako

12:00 - 16:00
Srebrenik - posjeta tvrđavi Srebrenik
16:00 - 17:30
Tuzla – posjeta novootvorenom trgu i sojeničkom naselju
Izvještaj sa Hodoljublja 26.09.2009Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Dolaskom u Srebrenik uspostavljen je kontakt sa ostatkom ekipe koja je pristigla iz drugih dijelova BiH.Nakon samog Srebrenika druženje se nastavilo u Tuzli uz obilazak rekonstruiranog sojeničkog naselja gdje je prof.Adnan Ibrahimović upoznao prisutne sa historijskim nasljeđem tuzlanskog kraja kao i dao tehnološki opis proizvodnje soli u antička doba

12.07.2009. Jajce

U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2009" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnog kraljevskog grada-utvrde Jajce, kao i ostalim kulturno-historiskim sadržajima u Jajcu. vlastitim automobilima je 12.07.2009. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako :


12:00 - 15:00
Jajce - posjeta tvrđavi Jajce
15:00 - 16:30
Bogumilska katakomba – posjeta bogumilskom crkvenom hramu
16:30 - 18:30
Muzej AVNOJ-a – posjeta muzeju AVNOJ-a i vodopadu i okolici Jajca
Izvještaj sa Hodoljublja 12.07.2009
Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Dolaskom u Jajce uspostavljen je kontakt sa ostatkom ekipe koja je pristigla iz drugih dijelova BiH.Obilazak je obavljen uz svestranu pomoć i atraktivno vođenje domaćina, gosp. Samira Beharića koji je o svakom posječenom objektu dao prigodne i iscrpne informacije
Nakon samog utvrđenja posječena je i podzemna bogumilska crkva, katakomba Crkve bosanske i grobno mjesto bosanskih kraljeva
Nakon posjete muzeja AVNOJ-a i šetnje gradom, posječeno je i obližnje jajčko izletište gdje je upriličen i ručak
20.06.2009. Doboj,Maglaj
U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2009" predviđena je posjeta posjeta ostatcima srednjovjekovnog grada-utvrde Doboj, kao i starom gradu Maglaj Polazak vlastitim automobilima je 20.06.2009. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako :


11:30 - 14:00
Doboj - posjeta tvrđavi Doboj .Uspostava kontakta i upoznavanje sa domaćinom,UG Rotor - Doboj
14:30 - 16:00
Maglaj – posjeta maglajskoj tvrđavi i historisko predavanje o lokalitetu
Izvještaj sa Hodoljublja 20.06.2009

Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Dolaskom u Doboj uspostavljen je kontakt sa predstavnicima UG Rotor koji su nam u maniru dobrog domaćina upriličili srdačnu dobrodošlicu. Izveden je performans u amfiteatru dobojske tvrđave sa tematikom historijskih dešavanja na ovim prostorima a sve ugodno interpretirano iz ugla dobojske princeze Milice.Razmijenjena su iskustva sa članovima UG Rotor i ostvareni inicijalni preduslovi za buduću saradnju.

Posjeta maglajskoj tvrđavi uslijedila je na povratku iz Doboja.Na samom lokalitetu je održano kraće predavanje o samom lokalitetu, namjeni samog utvrđenja, opisu njegovog geografskog položaja, svrsi i namjeni

Za kraj ovog hodoljublja upriličeno je druženje u obližnjem ugostiteljskom objektu

23.05.2009. Vranduk,Visoko

U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2009" predviđena je posjeta ostatcima krunidbene i grobne crkve bosanskih kraljeva u Milima, selo Arnatovići - Visoko, posjeta ostatcima srednjovjekovnom gradu-utvrdi Visoki, na Visočici, Visoko , kao i starom gradu Vranduk kod Zenice

Polazak vlastitim automobilima je 23.05.2009. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako :

10:00 - 11:00
Mili - posjeta selu Arnautovicima, ostacima krunidbene i grobne crkve bosanskih kraljeva
11:30 - 12:00
( * ukoliko se do 23.05. obezbjedi dozvola nadležnih institucija) Okolište—Prahistorijsko naselje u naseljima Okolište i Radinovići, arheološko područje
13:00 - 14:30
Visoki - Stari grad Visoki - ostatci
16:00 - 18:30
Vranduk - Stari grad Vranduk, graditeljska cjelina
Izvještaj sa Hodoljublja 23.05.2009
Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Putem do same prve destinacije priključilo se još nekoliko članova tako da je finalno okupljanje uslijedilo u podnožju grada Visoki, tačnije nekih 300m niže od samog utvrđenja cime se kompletan broj učesnika sačinjavao 37 ljudi.
Uslijedilo je penjanje do samog vrha Visočice gdje su izvršen obilazak ostataka kraljevskog grada Visoki kao i održanao predavanje vezano sa historijsku namjenu i osobnosti samog grada. Neke od slika sa ove lokacije možete pogledati ovdje
Na prijedlog članova napravljena je određena izmjena u utvrđenom pravcu kretanja te izvršena posjeta tunelu Ravne koji se nalazi u neposrednoj blizini, te tom prilikom je također bilo govora o samoj osobnosti tunela , saznanjima nastalim pri iskopavanju kao i predmetima koji su na ovoj lokaciji pronađeni (Tunel Ravne)
U selu Arnautovicima ( Mile), održano je predavanje o značaju srednjovjekovne krunidbene i grobne crkve bosanskih kraljeva na temeljima iste.
Posjeta Čajangradu protekla je u aktivnom pješačenju uz uspon od nekih 600m do same osmatračnice sa koje se vide i Visoki i Bobovac. Prezentirana je namjena Čajangrada u srednjem vijeku i objašnjeno samo porijeklo imena. (Slike sa Čajangrada)
Posjeta Vranduku protekla je u obilasku samog utvrđenja gdje su i stručni radnici turističke zajednice ZK prezentirali prigodnu izložbu koja je svojevrsna rekonstrukcija srednjovjekovnog utvrđenja Vranduk
Za kraj ovog hodoljublja upriličeno je druženje u vrandučkom ugostiteljskom objektu

Background Image

Header Color

:

Content Color

: